Meny

Öppen arkitektur
och mycket
ljusinsläpp

Alla lägenheter har stora glaspartier med vardagsrum mot sydväst som leder ut till generösa, inglasningsbara balkonger eller uterum. I soligt läge mot Byttorps charmiga villakvarter och med utsikt över staden.

Om bostäderna

Med inspiration från den unika tomten och omgivningens möjligheter reser sig Port 17 som består av två huskroppar sammanbundna med en gemensam loftgång och gård.

Arkitekturen är öppen och alla lägenheter har stora glaspartier med vardagsrum mot sydväst som leder ut till generösa, inglasningsbara balkonger eller uterum. I soligt läge mot Byttorps charmiga villakvarter och med utsikt över staden öppnas inbjudande balkonger där du dricker ditt morgonkaffe eller umgås med vänner. Den öppna, grönskande gården nedanför inbjuder till aktivitet och trädgårdshäng.

I Port 17 har du alltid tillgång till ljus, oavsett om du sitter på den stora balkongen eller umgås i köket. Höga våningshöjder ger också en studiokänsla eller gammaldags charm med mycket luft och ljusinsläpp. Bostäderna varierar från ett till fem rum och kök med hög kvalitet i material, detaljer och funktion.

Har du cykel finns här ett ovanligt rymligt och välutrustat cykelrum med cykelverkstad – det snyggaste i stan, vågar vi påstå. För dig som har bil är ett garage beläget under fastigheten, i direkt anslutning till bostäderna från hissen och med smidig infart från Ribbingsgatan.

En spännande tomt med stora möjligheter

Att skapa en byggnad och ett boende värdig sin plats på en unik tomt som den på Ribbingsgatans nedre del har varit en både intressant och rolig utmaning för Dominic Wansbury på arkitektbyrån Krook och Tjäder.

– Tomten har en spännande form och ett majestätiskt läge vid infarten från Borås nära Byttorps vägport. Vi såg direkt att här skulle stå en stilig byggnad som speglar sin omgivning och sin stadsmässighet. Mot Alingsåsvägen är husen mer formella och skapar dessutom ett välbehövligt skydd mot trafiken. Släppet mellan huskropparna ger en harmoni och en möjlighet för ett vackert ljusinsläpp och en stilfull trappa mot gården. Huset har tydligt och enkelt formspråk som framhävs med olika tegelsorter för en effektfull och lekfull variation.

– Mot den lugnare Ribbingsgatan med utblick över den gröna gården och Byttorps villaområden öppnar sig rymliga balkonger i ett idealiskt läge som ger sol större delen av dagen. Balkongerna är rymliga och den som väljer inglasning som tillval får nästan som ett extra rum. Överlag har vi jobbat mycket med ljus, takhöjd och öppna planlösningar, vilket ger lägenheterna en känsla av att vara större än de är.

Dominic Wansbury på arkitektbyrån Krook och Tjäder
Dominic Wansbury på arkitektbyrån Krook och Tjäder